Zo schakel je de Google Assistent uit op je Android-smartphone (+ video!) (2024)

Gebruik je de Google Assistent nooit, en ben je dit ook niet van plan? Dan is het handiger om de stemhulp uit te zetten. Dit is hoe je Google Assistent uitzet, loskoppelt van de thuisknop en zelfs helemaal verwijdert.

Lees verder na de advertentie.

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Google Assistent uitschakelen op je Android-smartphone

De Google Assistent kan ontzettend handig zijn, maar niet voor iedereen. Misschien vind je het maar niks om tegen je smartphone te praten, zie je er de toegevoegde waarde niet van in of ben je bezorgd om je privacy.De Google Assistent uitzetten doe je zo:

Open de Assistent-app op je smartphone en tik op de foto van je Google-account rechtsboven. Verschijnt deze niet? Druk dan even op de prompt die de assistent je geeft om een antwoord te ontvangen. Zodra je deze krijgt, komt namelijk je Google-account bovenin tevoorschijn.

Je komt vervolgens terecht in de instellingen van Google Assistent. Er zijn een boel instellingen, waar het uitschakelen ergens tussen verborgen zit. Waar dan? Onder ‘Algemeen’. Je krijgt vervolgens verschillende instellingen, waar ‘Google Assistent’ met een schuifje bovenaan staat.

Wanneer je dit schuifje uitzet, krijg je een pop-up die meldt dat de assistent niet meer op je reageert als je ‘Hey Google’ zegt. Om je Assistent-geschiedenis te verwijderen moet je wat extra stappen doen door naar deze pagina te gaan. Als je op ‘Uitzetten’ hebt gedrukt, is Google Assistent uitgeschakeld.

Google Assistent op al je apparaten uitschakelen

Heb je Google Assistent uitgeschakeld op je smartphone, maar wil je ook alle apparaten waarmee de Google Assistent gekoppeld was beheren? Dan doe je dit door naar de Assistent-instellingen te gaan. Je vindt hier de instelling ‘Apparaten’. Een overzicht met al je apparaten die aan de assistent gekoppeld zijn verschijnen hier.

Je kunt per apparaat de koppeling met Google Assistent verbreken, zolang ze op hetzelfde Google-account gebruikt worden. Gebruikt een apparaat Google Assistent, maar staat deze hier niet in de lijst? Check dan of het apparaat met een ander Google-account gekoppeld is aan Assistent.

Lees ook: Google Assistent en je privacy: alles wat je moet weten

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Google Assistent verwijderen van thuisknop

Het is niet altijd mogelijk om de Google Assistent helemaal te verwijderen. Wel kun je het stemhulpje zoveel mogelijk inperken. Op veel Android-smartphones is de thuisknop bijvoorbeeld gelinkt aan de Google Assistent. Gelukkig kun je de homebutton aan een andere app koppelen:

  1. Open het instellingenmenu van je Android;
  2. Ga naar ‘Aanvullende instellingen’ en tik op ‘Systeemnavigatie’;
  3. Tik op het schuifje van ‘Google Assistent activeren met Thuisknop’ om de assistent niet langer via de thuisknop aan te zetten;

Google Assistent helemaal verwijderen

Gebruik je de assistent helemaal nooit en ben je dit ook niet van plan? Dan kun je de app net zo goed helemaal verwijderen. Dit is helaas niet op elke Android-smartphone mogelijk, maar je kunt wel updates deïnstalleren. Hierdoor neemt het stemhulpje minder opslagruimte in beslag. Dit doe je zo:

  1. Open de Play Store op je Android-telefoon;
  2. Tik op je Google-account rechtsboven en kies ‘Apps en apparaat beheren’;
  3. Kies bovenin het kopje ‘Beheren’;
  4. Zoek de Google Assistent onder het tabblad met geïnstalleerde apps;
  5. Selecteer de stemhulp en kies ‘Verwijderen’.

Let wel op, want het verwijderen van updates heeft effect op de werking en stabiliteit van de Google Assistent. Wanneer je van plan bent om de app alsnog te gebruiken, is het daarom verstandig om eerst alle updates weer te downloaden.

Ook interessant: Tip: zo verwijder je gesprekken uit de Google Assistent

Meer over de Google Assistent

  • Zo verander je de Google Assistent-taal voor extra functies (18 apr)
  • Smartwatches met Wear OS 1 en 2 verliezen Google Assistent-ondersteuning (16 aug 2023)
  • De 70 grappigste antwoorden van de Google Assistent (9 mrt 2023)
  • Opinie: Spraakassistenten hebben hun beste tijd gehad (12 dec 2022)
  • Android-tips: meer privacy op je telefoon in 5 stappen (22 okt 2022)

Steun Android Planet

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Zo schakel je de Google Assistent uit op je Android-smartphone (+ video!) (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 5604

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.