Schefflera • Verzorging & info • MijnPlant (2024)

Een enkele blik op de Schefflera en het wordt duidelijk waar de bijnaam vandaan komt: Vingersboom. De bladeren groeien verspreid vanuit knooppunten. De vorm doet denken aan vingers aan handen.

In het wild groeit de Schefflera als grote bomen die makkelijk tien meter hoog kunnen worden. Wij kennen haar voornamelijk als kamerplant. Je vindt hier allerlei soorten, in allerlei formaten. Bekend is bijvoorbeeld de Schefflera met gevlochten stam. Over de verzorging van al deze Schefflera’s lees je alles op deze pagina.

Schefflera • Verzorging & info • MijnPlant (1)

Schefflera verzorging

Standplaats en licht

Er zijn meerdere Schefflera soorten verkrijgbaar die, onder andere, verschillen in de kleur van het blad. De donkere soorten hebben minder zon nodig dan de lichte soorten. De reden? In de donkere bladeren zitten meer bladgroenkorrels. Deze bladgroenkorrels zorgen voor fotosynthese. Hoe meer korrels, hoe minder licht een plant nodig heeft om dezelfde hoeveelheid energie uit het licht te kunnen halen.

Let wel: welke soort je ook hebt, alle Schefflera’s hebben zon nodig. De lichtere soorten hebben zo’n vijf uur zonlicht per dag nodig, de soorten met donker blad zo’n 3 uur. Als de Schefflera blad verliest is dit vaak een teken dat de plant te weinig licht krijgt. Dit blad wordt eerst bruin en valt daarna af.

De Schefflera water geven

De Schefflera water geven gebeurt het beste door te kijken naar de behoeften van de plant. In de lente en zomer verbruikt de plant meer water dan in de herfst en in de winter. Zorg ervoor dat je tijdens de lente en zomer de potgrond nooit helemaal uit laat drogen. In de herfst en winter mag de grond tussen de gietbeurten wel opdrogen voordat je opnieuw water geeft.

Wanneer het tijd is om water te geven is afhankelijk van meerdere factoren. Een grote Schefflera verbruikt meer water dan een kleine en moet je dus eerder water geven. Ook verbruikt de plant op een lichte standplaats meer water dan op een standplaats met meer schaduw. Het is zaak om te voelen aan de aarde of het tijd is om water te geven.

Langere periodes van te veel water, maar ook van te weinig water, kunnen allerlei problemen opleveren. Denk aan wortelrot, slechte groei en minder mooie kleur van de bladeren. Daarnaast kan een constant overschot aan water zorgen voor schimmel op de potgrond en trekt dit rouwvliegjes aan.

Schefflera • Verzorging & info • MijnPlant (2)

De Schefflera snoeien

Wordt jouw Schefflera te hoog? Dan kun je haar snoeien. Door de Schefflera te snoeien houd je de afmetingen van de plant onder controle. Daarnaast is snoeien noodzakelijk om de plant mooi in vorm te houden. Als je de Schefflera al een aantal jaar in huis hebt staan, en je hebt nog nooit gesnoeid, is het niet gek als er allerlei vreemde uitlopers aan de plant zijn ontstaan. De takken van de Schefflera groeien alle kanten op en de plant is niet meer in verhouding.

Snoei de Schefflera dan ook ieder jaar terug, het liefste in het najaar. Snoei de vreemde uitlopers volledig terug. De rest van de plant kan naar wens in vorm worden gesnoeid. In de lente loopt de plant weer prachtig uit. Het sap van de plant is irriterend op de huid. Dit sap komt vrij als je de plant gaat snoeien. Houd hier dus rekening mee, bijvoorbeeld door het dragen van handschoenen.

De juiste temperatuur

De Schefflera groeit in het wild in Australië en Nieuw-Zeeland. Daar is het een stuk warmer dan hier. Toch doet ze het prima bij de normale kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de Schefflera nooit wordt blootgesteld aan temperaturen lager dan de normale kamertemperatuur (minimaal zo’n 14 ℃). De reden? Als reactie op te lage temperatuur laat de Schefflera haar bladeren vallen. Dus als de plant uit valt, onderzoek dan of ze niet op de tocht staat van een open raam. Ook een airconditioning kan bladverlies veroorzaken.

Er is eigenlijk geen bovengrens aan de temperatuur. Dat wil zeggen, mits deze “natuurlijk” ontstaat. Een warme zomerdag kan de Schefflera prima hebben, maar de hitte van een kachel dan weer niet. Deze hitte is onnatuurlijk en een kachel veroorzaakt daarnaast zeer droge lucht. Meer over de luchtvochtigheid hieronder.

Schefflera • Verzorging & info • MijnPlant (3)

Schefflera en luchtvochtigheid

Een lage luchtvochtigheid is een probleem waar veel kamerplanten als de Calathea last van hebben. In principe kunnen Schefflera soorten beter tegen een lagere luchtvochtigheid dan bijvoorbeeld veel Philodendron soorten. Toch is het goed om ook de Schefflera te helpen met het verhogen van de luchtvochtigheid. Dat kan vrij eenvoudig door regelmatig de bladeren te benevelen met een plantenspuit.

Het regelmatig benevelen van de bladeren heeft daarnaast een bijkomend voordeel: het voorkomt meestal wolluis en schildluis. De Schefflera is niet erg gevoelig voor beestjes, maar de wolluis en schildluis willen nog wel eens voorkomen. Doordat de bladeren vaak nat zijn vinden deze beestjes ze minder aantrekkelijk en zullen ze zich minder snel vestigen en voortplanten.

Je kunt er ook voor kiezen om meerdere planten bij elkaar te zetten. Planten verdampen namelijk water. Door ze dicht bij elkaar te zetten profiteren ze elkaars “verdamping”. Tegelijkertijd is het natuurlijk op gebied van styling leuk om bepaalde planten bij elkaar te zetten. Er zijn kleine planten als de Peperomia, hangplanten als de Graslelie of staande planten als de Alocasia die allen kunnen profiteren van een hogere luchtvochtigheid.

Plantenvoeding

Plantenvoeding is een nauwkeurig werkje. Een overschot kan serieuze schade toebrengen aan jouw Schefflera. Te veel voeding kan nergens anders heen dan de wortels, hierdoor ontstaat een flink overschot en veroorzaakt schade in de vorm van bruine bladeren. Dit noemen we ook wel bladverbranding. Om dit te voorkomen zijn twee zaken belangrijk rondom plantenvoeding:

  • Voed jouw Schefflera enkel tijdens de lente en zomer. Dan is er behoefte aan voeding en neemt de plant dit op. Buiten deze periode blijft de voeding ongebruikt in de pot en stapelt zich dus op.
  • Vermeng de plantenvoeding volgens instructies op de verpakking. Het liefst meng je nog iets verder aan dan staat aangegeven. Zo weet je zeker dat je aan de veilige kant zit. Liever iets te weinig dan te veel.
Schefflera • Verzorging & info • MijnPlant (4)

Verpotten

Het verpotten van een Schefflera moet ongeveer iedere drie jaar. Het zijn namelijk niet hele sneller groeiers. Je merkt dat het tijd is om te verpotten als de Schefflera niet meer groeit. Ook kun je het zien als de wortels uit het drainage gat uit de bodem van de pot groeien.

Zelfs als je wilt dat jouw Schefflera niet verder groeit is verpotten nog steeds aan te raden. Zodra de plant alle ruimte in de pot heeft opgemaakt is er geen ruimte meer in de aarde om water in op te slaan. De plant groeit niet verder, maar blijft ook niet gezond

Jouw Schefflera verplanten doe je het liefste in het voorjaar. Het kan namelijk zijn dat er iets aan de plant of wortels wordt beschadigd. Doordat de plant in het voorjaar veel energie heeft kan ze hier makkelijk van herstellen.

Gebruik bij het verpotten altijd verse potgrond.

Pot

Het belangrijkste aan de keuze voor een pot: zorg dat er gaten in de bodem zitten. Als je dit niet hebt kan water niet uit de pot weglopen. Hierdoor blijven de wortels in een laagje water staan waardoor ze uiteindelijk gaan rotten. Dit heeft gele bladeren tot gevolg die daarna afvallen. Uiteindelijk gaat de Schefflera dood aan wortelrot. Voorkom dit en zorg voor een goede drainage.

Schefflera soorten

Enkele bekende Schefflera soorten zijn:

  • Schefflera Arboricola
  • Schefflera actinophylla
  • Schefflera amate
  • Schefflera taiwaniana
  • Schefflera compacta
  • Schefflera gold capella
  • Schefflera elegantissima
  • Schefflera heptaphylla
  • Schefflera macrophylla
  • Schefflera luseana
  • Schefflera charlotte
  • Schefflera marginata
  • Schefflera rhododendrifolia
  • Schefflera melanie
  • Schefflera japonica
Schefflera • Verzorging & info • MijnPlant (5)

Schefflera bloemen

In de natuurlijke habitat groeien de Schefflera planten als echte bomen. Er zijn soorten die gemakkelijk tien meter hoog kunnen worden. Bij zulke afmetingen komt de Schefflera gemakkelijk tot bloei. Hieronder op de foto zie je de bloem van de Schefflera. Als kamerplant blijft ze echter vrij klein en komt ze ook maar heel zelden tot bloei. Het kan, maar het is niet waarschijnlijk. De omstandigheden waaronder de Schefflera als kamerplant moet groeien zijn simpelweg te verschillend van de natuurlijke habitat.

Schefflera • Verzorging & info • MijnPlant (6)

Veel gestelde vragen en problemen

Kan de Schefflera buiten staan?

We kennen deze plant als kamerplant, maar kun je de Schefflera buiten houden? Dat kan, maar enkel in de zomermaanden. Zet haar op een beschutte plek, en liever niet in de volle middagzon. Deze plant is niet winterhard en gedijt ook niet bij de temperaturen in de herfst. Haal haar dus in de nazomer weer naar binnen.

De Schefflera verliest blad

Bladverlies is vaak een signaal dat de plant te donker staat. Zet de plant wat dichter bij het raam. Schefflera soorten met bonte bladeren hebben altijd meer licht nodig dan soorten met meer donkere bladeren. Als de plant al veel licht krijgt, zo’n 3 tot 5 uur zon per dag, en ze verliest nog steeds bladeren, dan kan het aan de temperatuur liggen. Vermijd een standplaats waar de Schefflera op de tocht staat.

Is deze plant luchtzuiverend?

Ja: de Schefflera staat bekend als zeer goed in het zuiveren van de lucht. Dat maakt haar geschikt voor bijvoorbeeld de slaapkamer als standplaats. Profiteer nog meer van de voordelen door ook andere luchtzuiverende planten in de slaapkamer te plaatsen. Denk hierbij aan de prachtige gekleurde Calathea of de Philodendron met grote bladeren.

De Schefflera heeft slappe bladeren

Als deze plant gaat hangen is dat niet altijd een probleem. Zeker de grotere exemplaren hangen een beetje, dit is normaal. Niet voor niets heet deze plant in het Engels Umbrella Tree. Als de plant echt slap hangt is er wel iets aan de hand. Slappe bladeren zijn vaak een teken van te weinig licht of een tekort aan water. Als de plant donker staat, of de aarde is uitgedroogd, dan weet je wat de oorzaak is.

Als ook de stammetjes van de plant slap hangen is er waarschijnlijk sprake van wortelrot. Haal de Schefflera uit de pot en controleer of de aarde niet drijfnat is. Als dat wel het geval kun je de Schefflera redden door alle aarde te vervangen voor nieuwe (droge). Geef daarna minder water dan je normaal zou doen. Zorg daarnaast ook voor gaten in de bodem van de pot om het probleem in de toekomst te voorkomen.

Plakkerige bladeren

Is de Schefflera plakkerig? Bekijk dan eens goed de onderkant van de bladeren. Grote kans dat er spint actief is op jouw plant. Deze zorgen voor het plakkerige spul op de bladeren.

Samenvatting

Botanische naamSchefflera
Ook bekend alsVingersboom, Umbrella Tree
Originele habitatAustralië en Nieuw-Zeeland
Behoefte aan lichtAantal uur direct zonlicht per dag
Behoefte aan waterGemiddeld
Maximale hoogte als kamerplantEnkele meters
BladkleurVarieert tussen bont en donker
Schefflera • Verzorging & info • MijnPlant (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 6821

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.