Hva er ERP og et ERP-system? Tips for virksomhetsstyring med ERP (2024)

Hva er ERP og et ERP-system? Og hva bør man se etter når man skal anskaffe seg et ERP-system? Dette skal vi gi deg svaret på nedenfor.

Hver eneste dag blir verden litt mer digitalisert, og farten øker. For alle virksomheter er effektivitet og god flyt i arbeidsprosessene en forutsetning for suksess. ERP, eller Enterprise Resource Planning om du vil, er en viktig bit i denne forutsetningen – og da er også ERP-systemer tilsvarende viktig. Les videre om:

  1. Hva er ERP?
  2. Hva er et ERP-system?
  3. Viktige komponenter i et ERP-system
  4. Hva du bør se etter i et ERP-system
  5. Vår ERP-løsning

Kontakt oss gjerne for en prat om ERP og ERP-systemer for din virksomhet.

Hva er ERP og et ERP-system? Tips for virksomhetsstyring med ERP (1)

Hva er ERP?

Enterprise Resource Planning (ofte forkortet til ERP) kan oversettes til virksomhetsstyring på norsk. For eksempel er økonomi, HR, lønn og innkjøp kjerneprosesser hver for seg. Men ERP handler om å sørge for at disse delene i virksomheten din jobber godt sammen og er tilpasset kjernevirksomheten. Dette fører til at dere er effektive og organiserte – slik at dere lettere kan nå målene deres.

Og det er her et ERP-system kommer inn i bildet.

Hva er ERP og et ERP-system? Tips for virksomhetsstyring med ERP (2)

Hva er et ERP-system?

Et ERP-system fungerer som et nav i virksomheten. Et viktig trekk ved et ERP-system er at det har en sentral database med informasjon, ofte kalt masterdata. Systemet samler ulike funksjoner som håndtering av økonomi, innkjøp, personalforvaltning og lønn i ett system. Dette hjelper med å fjerne isolerte informasjonskilder og gir et komplett bilde av hele virksomheten.

For eksempel vil et ERP-system være et godt verktøy når du skal planlegge budsjettet for neste år, fordi nøkkelinformasjon som årets inntekter, lønn og innkjøp ligger i samme system. Uten et ERP-system vil denne informasjonen ligge spredt og være vanskelig å få tak i.

Et godt ERP-system er en avgjørende faktor for moderne virksomhetsstyring. Det bidrar til en integrert og datadrevet tilnærming for å forbedre effektiviteten og beslu*tningsprosessene i organisasjonen.

Hva er ERP og et ERP-system? Tips for virksomhetsstyring med ERP (3)

Viktige komponenter i et ERP-system

De primære komponentene i et ERP-system reflekterer motoren i virksomhetens drift:

Økonomistyring

Regnskap, finansiell styring, rapportering og innsikt.

Innkjøp

Automatiserer innkjøpsprosesser, leverandørhåndtering og kontraktsforvaltning.

HR

Håndterer ansattdata, administrasjon og endring av ansattforhold og videreutvikling av ansatte.

Lønn

Forenkler og automatiserer lønnsprosesser, inkludert lønnsutbetalinger og skatterapportering.

Få full kontroll med vårt skybaserte ERP-system:

Enterprise Plus

9 ting du bør se etter i et ERP-system

Som du allerede har lest, er det å anskaffe et ERP-system ikke et spørsmål, men et krav for enhver moderne virksomhet. Men hva bør du egentlig se etter i et ERP-system? Her er ni punkter som vil hjelpe deg litt på vei når du skal velge et ERP-system til virksomheten din.

  • Mange av operasjonene i et ERP-system krever interaksjon med ansatte i alle roller – som for eksempel lønn, utlegg og fraværsregistrering. Det skal være tilgjengelig, intuitivt og enkelt å bruke for den ansatte. Du skal ikke bruke unødvendig med tid i et ERP-system, og det skal være enkelt å gjøre det riktig første gang – både ved kontorpulten og på bussen hjem.

  • Vurder leverandørens sikkerhetsrutiner og -ressurser. Et ERP-system inneholder mye sensitiv og viktig informasjon for virksomheten, og er derfor viktig å beskytte. Se også på leverandørens og systemets evne til å overholde relevante lover og forskrifter, som GDPR.

  • Det norske lovverket er unikt, og organisasjonsstruktur og -kulturen er ikke som alle andre steder, og ikke enkelt å tilpasse seg til. Leverandørens lokalkunnskap er viktig, fordi systemet skal være tilpasset norske forhold– ikke motsatt.

  • I dag er det omtrent selvsagt at du velger en skyløsning, som gjør det mulig å skape innovasjon på et helt annet nivå enn den lokalt installerte programvaren. Moderne teknologi favner også kunstig intelligens (AI) som automatiserer og effektiviserer mange prosesser i et ERP-system. Velg en leverandør som satser på kunstig intelligens og andre teknologiske fremskritt som kan bidra til et mer effektivt, sikkert, omfattende og bedre ERP-system i fremtiden.

  • Når du anskaffer et ERP-system, spesielt for større og komplekse virksomheter, har du gått inn i et langsiktig samarbeid. Sørg for at leverandøren opptrer som en partner, og forstår deg, ditt behov, dine mål og din bransje.

    God opplæring, forståelige hjelpeartikler, kompetent support, tilgjengelige tjenester og regelmessig oppfølging er elementer som er med på å gjøre en leverandør til en samarbeidspartner.

  • Noen av modulene i et ERP-system dekker kjernefunksjonaliteten som blant annet lønn og økonomi, mens andre er avgjørende for å tilpasse til virksomhetens drift. Det kan for eksempel være prosjektstyring, lager og logistikk eller bemanningsplanlegging. I disse tilfellene må systemet ha mulighet til å være omfattende nok, eller gode nok på integrasjoner.

    Dersom du har planer om at virksomheten skal vokse, bør du vurdere et ERP-system som kan vokse med deg. Det betyr at du har mulighet til å spe på med funksjonalitet, og at systemet takler mer data.

  • Siden et ERP-system er hjertet i forretningsdriften, er det mange fordeler og muligheter ved å integrere andre systemer mot ERP-systemet. Et godt ERP-system bør kunne tillate integrasjoner til andre programvareløsninger som allerede er i bruk gjennom åpne API-er. Det bidrar til økt effektivitet og bedre informasjonsflyt.

  • Forstå de totale kostnadene knyttet til ERP-systemet. Dette inkluderer ikke bare den innledende investeringen, men også langsiktige kostnader som vedlikehold, oppgraderinger og brukeropplæring. En skyløsning vil for eksempel fjerne kostnaden for vedlikehold og oppgraderinger.

  • Gir ledere innsikten og oversikten de trenger for å ta gode beslu*tninger. Et ERP-system inneholder mye informasjon som det er fornuftig å se nærmere på. Gode rapporter, egne rapporter, prediksjoner og muligheten til å drille seg ned i detaljer gir deg denne muligheten. Systemet bør legge til rette for dette.

ERP-system fra Visma Enterprise

Visma Enterprise Plus er en robust ERP-løsning, utviklet for og tilpasset norske forhold som kan tilpasses komplekse behov. Vårt skybaserte ERP-system brukes av store virksomheter innen privat og offentlig sektor i Norge. Med vår løsning får man en integrert og datadrevet tilnærming for å forbedre effektiviteten og beslu*tningsprosessene i organisasjonen. Se video av løsningen:

Enterprise Plus

Hva sier kundene våre?

Forenklingen vi opplever med Enterprise Plus har gitt oss en stor gevinst.

Systemet er svært intuitivt og vi har i liten grad trengt opplæring.

Vi som kunde merker at Visma satser på skyløsningen. Ting blir fikset fort, og det er jo da ekstra godt når alt er oppdatert i skyen.

Les kundehistoriene

Spørsmål og svar

ERP står for "Enterprise Resource Planning". Vi kan oversette det til “virksomhetsstyring” på norsk.

Hovedmålet med ERP er å sørge for at ulike sentrale deler av virksomheten, som for eksempel økonomi, HR, lønn og innkjøp, jobber godt sammen for å øke effektiviteten og samhandlingen i virksomheten.

Et ERP-system fungerer som et nav i virksomheten, med en sentral database (ofte kalt masterdata) som samler ulike kjernefunksjoner i ett system.

Et ERP-system bidrar til bedre virksomhetsstyring ved å sentralisere og automatisere forretningsprosesser. Dette fører til mer effektive arbeidsflyter, bedre datainnsikt og mer informerte beslu*tninger. Systemet hjelper også med å sikre overholdelse av regelverk og forbedre samarbeidet mellom ulike avdelinger.

Alle virksomheter kan dra nytte av et ERP-system, men det er spesielt viktig for mellomstore og store virksomheter.

ERP-systemer samler nøkkelinformasjon – blant annet årets inntekter, lønn og innkjøp – som er nyttig å vite når du planlegger budsjettet for neste år.

Et godt ERP-system er avgjørende fordi det tilbyr en integrert og datadrevet tilnærming for å forbedre effektiviteten og beslu*tningsprosessene i en virksomhet.

Fleksibilitet og skalerbarhet refererer til et ERP-systems evne til å tilpasse seg virksomhetens vekst og endrede behov, ved å tillate tillegg av funksjonalitet og håndtering av mer data.

Integrering av andre systemer mot et ERP-system øker effektiviteten og forbedrer informasjonsflyten.

Kontakt oss

Vil du vite mer om Visma Enterprise Plus? Fyll ut skjemaet, så hører du fra oss.

', replaceString: "{ElementName}" }; GlobalVariableStorage.Set("EpiserverFormElementPlaceholder", EpiserverFormElementPlaceholder); } });

Sektor

Når du oppgir dine personopplysninger ovenfor, vil Visma behandle disse i samsvar med vår personvernerklæring.

JA, jeg vil motta relevant informasjon basert på mine interesseområder fra Visma på e-post. Jeg kan når som helst melde meg av eller oppdatere mine interesser på Visma sin abonnementsside.

Vi trenger ditt samtykke.

Hva er ERP og et ERP-system? Tips for virksomhetsstyring med ERP (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6719

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.